Másodszor rendezték meg az Alba Regia Felsőoktatási Expót, amelynek elsődleges célja, hogy Fehérváron és a város térségében élő középiskolai diákok figyelmét felhívja a helyi duális képzések kínálatára. 2017 szeptemberében 9 alapszakon és 1 mesterszakon indul duális formában képzés a fehérvári felsőoktatási intézményekben. A Corvinus Egyetem, a Kodolányi János Főiskola és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara közel 50 céggel szerződött le a duális képzések gyakorlati helyeinek létrehozására.

 

Székesfehérvár városa az ország egyik legfejlettebb gazdasági központja, ezt jól mutatja, hogy a cégek az egyetemekkel közösen 215 hallgatónak biztosítanak lehetőséget ebben a képzési formában 2017 szeptemberétől. A Felsőoktatási Expón a székesfehérvári felsőoktatási intézmények és vállalati partnereik mutatkoztak be kiállítóhelyeikkel, így a diákok és szüleik első kézből szerezhettek információkat az állami felsőoktatási felvételi eljárásról, a céges felvételiről, a közös elképzelésekről, technológiákról, újdonságokról.

 

Köszöntőjében Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere arra bíztatta a jelenlévő osztályok diákjait, hogy ne legyenek bátortalanok, keressék fel a standokat, érdeklődjenek, beszélgessenek, készüljenek tudatosan az életükre, mint ahogy Székesfehérvár is tudatosan készül a jövőre. „Nagyon érdekes évtizedben élünk, hiszen technológiai korszakváltásban vagyunk, ami nagyon más látásmódot kínál, és nagy ambíciókat rejt magában. Ehhez az izgalmas korszakhoz új látásmód is kell.” – hangsúlyozta Székesfehérvár alpolgármestere.

 

Prof. Dr. Szántó Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatási rektor-helyettese kiemelte, hogy Székesfehérvári Campusát a Corvinus a duális alapképzésű szakok kiemelt helyének tekinti. Köszönetet mondott önkormányzat mellett a társintézményeknek azért, hogy az egyetem a gazdasági és társadalomtudományi képzési területen is meg tudta vetni a lábát Székesfehérváron. Hangsúlyozta, hogy az egyetem izgalmas és az országban piacvezető helyen szereplő gazdasági és társadalomtudományi képzéseket kínál a diákoknak alapképzési szinten, mesterképzési szinten és szakirányú továbbképzések formájában. 

 

Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektor-helyettese az expón részt vevő diákoknak azt kívánta, hogy tájékozódjanak, nézzenek jól körül, mérlegeljenek, vizsgálják meg a képességeiket, gondolják át a célkitűzéseiket és ezeket próbálják összhangba hozni. „A duális képzés rendkívüli lehetőséget jelent, hiszen az iskolapad mellett a munkahelyen sajátíthatják el a szakma titkait a diákok, akik munkalehetőséghez is jutnak.” – tette hozzá.

 

Dr. Gáti József, az Óbudai Egyetem általános rektor-helyettese a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a 2017-es tanévre is készülve immár több mint 100 olyan férőhely van, amit az egyetem gazdasági partnerei kínálnak a diákok számára egy sikeres felvétel esetén. "2016 szeptemberében mind az öt műszaki alapképzési szakon indult duális képzés Székesfehérváron, mintegy 60 hallgató csatlakozott a programhoz. Abban bízunk, hogy önök is hozzájuk csatlakoznak és kiváló eredményeket fognak majd elérni." - emelte ki a rektor-helyettes. 

 

Több mint huszonöt stand várja az Alba Regia Sportcsarnokban azokat a középiskolai diákokat, akik továbbtanulás előtt állnak. A pavilonokban a felsőoktatási intézményeken túl különböző cégek képviselői adnak tájékoztatást a náluk folyó duális képzésekkel kapcsolatban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az érdeklődőket saját vállalati kínálatuk felé orientálják. Ezen túl az érdeklődök tájékozódhatnak az állami felsőoktatási felvételi eljárás menetéről, a céges felvételikről, valamint a közös elképzelésekről, technológiákról és a különböző újdonságokról. Az expo egész nap folyamatosan várja az érdeklődő diákokat, egészen 18 óráig.

forrás: www.szekesfehervar.hu