A wettzelli Geodéziai Obszervatóriumban töltöttem a szakmai gyakorlatomat 2016 nyarán. Azért esett a választás Wettzell-re, mert nagyon érdekesnek tartottam az ottani technológiákat (ringlézer, VLBI, SLR, gravimetria, GNSS permanens állomások, …). Számomra ezek közül kiemelkedett a ringlézer, amin végül is a gyakorlat alatt dolgoztunk a csapattal (Ulrich Schreiber, André Gebauer, Jan Kodet, Anna Dmitrieva). Szerencsére nem egyedül kellett megbirkóznom az újdonságokkal, Anna Dmitrieva Szentpétervárról is ugyanerre az időre ellátogatott az obszervatóriumba. Ő is mérnök, navigáció szakon végzett. Mondanám, hogy vele küzdöttünk meg a napokkal, de mivel hatalmas vendégszeretettel bántak velünk végig, folyamatos témavezetéssel gondoskodtak rólunk, továbbá a feladat is izgalmas volt, küzdelemnek nyoma sem volt.

Első nap körbevezettek minket az obszervatóriumban, mindenki elmondta amit tudni kell a szakterületéről. Izgalmas volt élőben látni azokat a technológiákat, amikről eddig csak képeket láttam.

A munka során nagy türelemmel vezettek be minket a ringlézerek világába. Mialatt ott voltunk, a nyomáskiegyenlítő kamra ki volt nyitva, méréseket végeztünk a G ringlézeren és igyekeztünk fejleszteni a pontosságát. Sok estét a fizikával töltöttem, hogy megértsem, amiket csinálunk, és Anna is sokat segített benne. Felüdülés volt, amikor olyan vizekre eveztünk, amit én is tanultam, mint például a VLBI technológia. Ezeket már én tudtam Annának elmagyarázni.

A müncheni műszaki egyetem nyári egyetemének az obszervatóriumban tartott programjain is részt vettünk, ahol robotot is megtanultunk programozni.

Munka után és hétvégenként volt időnk kirándulni, felfedeztük a környéket, illetve Regensburgot és Münchent is volt szerencsénk meglátogatni.

Számomra annyira érdekes volt a gyakorlat, hogy nem is tűnt munkának. Olyan technológiákat ismerhettem meg illetve műszereket láthattam, és dolgozhattam velük, amelyekkel eddig nem volt lehetőségem. Rengeteget tanultam, és sok nagyszerű embert ismertem meg.

Fodor Csilla